Plenoil gasolineras

Com canviarà la mobilitat amb l’arribada de la IA?

Coches en movimiento

Malgrat que la intel·ligència artificial (IA) no és res de nou, aquest 2023 està generant un gran interès amb la polèmica que ha envoltat ChatGPT. La creació d’aquesta tecnologia es remunta al 1943 quan Warren McCulloch i Walter Pitts van presentar un nou model de neurones artificials. En aquests 80 anys, aquesta tecnologia s’ha desenvolupat amb escreix i ja té aplicació en la majoria dels sectors. A més, des de l’Institut Global McKinsey afirmen que aquesta revolució pot generar aspectes positius tant per a les empreses com per a l’economia, però com canviarà la mobilitat amb l’arribada de la IA?

L’automatització de tasques pot comportar un creixement de la productivitat d’entre un 0,8% i un 1,4% anual, la qual cosa es podria traduir en una transformació revolucionària de sectors tan importants com les comunicacions, el transport o la sanitat. Concretament, l’àmbit del transport experimentarà canvis en la producció, el disseny, la comercialització i la presentació dels vehicles.

On es pot implementar la IA?

La intel·ligència artificial té cabuda en tots els sectors. La repercussió d’aquesta portarà grans avanços gràcies a les dades amb què compten actualment les empreses. Malgrat que tenim la major quantitat de dades possible fins ara, no s’està fent un ús exhaustiu d’aquestes i, per consegüent, no s’estan obtenint tots els beneficis possibles. L’ús de dades pot comportar els següents punts:

  • Resolució ràpida de problemes gràcies a la digitalització de la informació.
  • Creciment de les empreses.
  • Desenvolupament del teixit productiu dels negocis.

Tots aquests elements positius també s’adapten a les empreses de mobilitat, que actualment treballen per desenvolupar un cotxe més segur, còmode i adaptat als avanços tecnològics. A més, aquest treball diari es podrà traduir en seguretat per al conductor i un creixement encara més gran d’aquest sector en termes d’autonomia, trànsit, manteniment i fins i tot logística.

Autonomia

Ja comptem amb alguns elements que proporcionen autonomia als vehicles com la velocitat creuer o el sistema d’aparcament autònom, però amb la intel·ligència artificial es donarà un pas més enllà. El cotxe serà capaç de prendre decisions sense necessitat de la intervenció humana. L’accessibilitat a les dades es traduirà en una disminució de sinistres. Gràcies a l’aprenentatge sobre els accidents, es podrà implementar mesures de prevenció. Dades com l’estat de les carreteres, les condicions meteorològiques o el trànsit de la zona seran informació que facilitarà als conductors evitar sinistres o tenir en compte determinades circumstàncies. Els cotxes seran capaços, a més, de detectar el nivell de cansament del conductor i recomanar que es faci una parada.

Trànsit

La millora del trànsit serà una de les grans avantatges pels conductors, ja que es podrà monitoritzar en temps real per prendre decisions que millorin la fluïdesa del trànsit. Incluso se podrán controlar los semáforos o redirigir por vías alternativas.

Manteniment

La IA no només tindrà repercussió en l’ús del vehicle, sinó que en el procés de fabricació i manteniment es realitzaran grans millores com una alerta d’avis per passar pel taller o la comunicació sobre algun error al cotxe. Al comptar amb major prevenció i la millora del manteniment del vehicle es reduiran costos i es millorarà l’experiència de conducció. La revolució en la mobilitat ja ha començat i els seus beneficis són infinits per proporcionar al conductor la major seguretat i experiència amb el pas dels anys.