Plenoil gasolineras

Quin és el país amb més petroli del món?

¿Cuál es el país con más petróleo del mundo?

El petroli és una de les matèries primeres més utilitzades al món. Aquest element està present en la nostra vida quotidiana en envasos de plàstic, tintes, sabons, sabates o fins i tot en material electrònic. En canvi, el seu ús més comú i conegut són els combustibles fòssils. Aquesta substància es concentra, sobretot, en 13 països que controlen més del 80% de les reserves de petroli mundials. Però quin és el país amb més petroli al món?

Segons les darreres dades de l’Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) Veneçuela seria el país més ric en petroli amb 303 milions de barrils, la qual cosa suposa un 24,4%. Aquest país llatinoamericà és secundat per Aràbia Saudita amb 258 milions de barrils, un 21,5%, i en tercer lloc es troba l’Iran amb 208 milions de barrils, segons les dades macro del diari Expansión

Tot i que Veneçuela lidera aquest rànquing amb escreix, no es troba a la llista dels països que més exporten o produeixen petroli. A què es deu això? A causa del bloqueig polític i econòmic que els Estats Units mantenen amb el país, no poden donar sortida a aquest material. A més, cal afegir que no disposen de les instal·lacions necessàries per refinar i produir petroli.

 

Quines són les reserves de petroli d’Espanya?

En el cas d’Espanya, produeix només 40.000 tones en un any,el que es tradueix en un 0,07% del seu consum anual, segons detallen des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic d’Espanya. Aquest fet fa que necessitem importacions externes per sobreviure. En la seva major part provenen de països estrangers com Nigèria, els Estats Units, Mèxic, Brasil i l’Iraq. El nostre país es troba en el lloc 62 entre els països amb més reserves mundials. Malgrat que existeix un mínim establert per l’AIE, en ocasions es pot baixar de 90 dies d’emmagatzematge de cru. Aquesta situació es donaria en el cas de haver d’equilibrar els preus, com va ocórrer al març de 2022 a causa de la invasió de Rússia a Ucraïna. L’any passat els 31 països membres van decidir alliberar fins a 60 milions de barrils per baixar el preu del barril a nivell mundial. Aquesta decisió va ser aprovada en el Consell de Ministres i en el cas d’Espanya es va traduir en l’alliberament de 2,6 dies de consum.