Plenoil gasolineras

El combustible en totes les seves vessants: com es produeix? D’on prové?

Plataforma petrolífera en el mar

La història del combustible es remunta a fa més de 200 milions d’anys, però aquest material tan antic continua essent essencial en el nostre dia a dia per garantir el desplaçament del parc mòbil mundial. Però, d’on prové? Com es produeix? ¿quines variacions es poden obtenir a partir del petroli?

El procés de creació del petroli es va originar a partir de la descomposició de matèria orgànica que va quedar enterrada sota diverses capes. Està compost principalment per carboni i hidrogen i és conegut pel seu color negre; no obstant això, també es poden trobar altres tons. Això dependrà del nivell de viscositat.

Els Estats Units, Aràbia Saudita i Rússia, que representen el 40% de la producció mundial, són coneguts a nivell mundial per l’extracció de petroli de pous terrestres i marins. Un cop extret el material, les refineries passen a tenir un lloc protagonista per obtenir gasolina i gasoil.

¿Com és el procés de creació de combustibles?

Un cop extret el petroli dels principals pous, es transporta fins a les refineries on el material s’introdueix en una torre de craqueig, es calenta fins a assolir els 400 graus mitjançant un procés anomenat fraccionament. A continuació, passa a la torre de destil·lació i es produeix el craqueig del petroli, i en funció dels graus, s’obté un material o un altre.

 • Butà i propano a 20 graus.
 • Gasolina lleugera (nafta) a 150 graus.
 • Gasolina pesada a 200 graus.
 • Gasoil a 300 graus.
 • Combustible domèstic a 370 graus.
 • Oleis molt pesats i asfalt a més de 370 graus.

En el cas de la gasolina, es realitza la reforma catalítica per millorar la seva qualitat. Finalment, passa pel procés de depuració per eliminar les impureses que contenen sofre, tal com es relata en un article d’El País. El procés d’obtenció de dièsel és diferent a partir de la torre de craqueig. En aquest punt es produeix la destil·lació i purificació del petroli. El primer pas és obtenir el punt d’ebullició, la condensació dels vapors i la separació dels residus com greixos o olis pesats. Els vapors es tornen a escalfar per realitzar una segona destil·lació i produir així el fueloil, un element del gasoil.

Quins són els principals derivats del petroli?

A la torre de destil·lació es poden obtenir diferents productes, entre els quals es troben la gasolina i el gasoil, els principals combustibles utilitzats per garantir la mobilitat.

Gasolina

Aquest tipus de combustible es pot classificar en funció de l’octanatge i segons la quantitat d’etanol. L’octanatge és la mesura que detalla la resistència a la detonació del carburant una vegada està dins del cilindre d’un motor. A Espanya, es comercialitza principalment amb:

 • Gasolina 95 o E5.
 • Gasolina 98 o E10.

Aquest darrer número fa referència al percentatge d’etanol que conté cada tipus de combustible. Aquest element ajuda a reduir els gasos d’efecte hivernacle, oxigena la gasolina i disminueix les quantitats de MTBE. En canvi, el procés d’obtenció d’etanol passa per l’agricultura intensiva, el que desencadena un altre problema mediambiental. Així mateix, el 2002 es va aprovar una nova normativa en la qual es prohibia l’aplicació de plom als additives del combustible distribuït a Espanya, a causa del seu alt percentatge de contaminació.

Gasoil

El gasoil, també conegut popularment com a gasoil o dièsel, es divideix en diverses categories i, a diferència de la gasolina, no conté etanol.

 • Gasoil A.
 • Biodièsel:
 • Gasoil B.
 • Gasoil C.

El gasoil A i el biodièsel són utilitzats pels cotxes d’ús diari. En canvi, el gasoil B està destinat a la maquinària agrícola, i el gasoil C s’utilitza principalment per a les calderes de calefacció.